Rezultate din textul definițiilor
IMPULSOR, impulsoare, s. n. (Tehn.) Rotor de pompa centrifuga. – Din fr. impulseur.
IMPULSOR ~oare n. Rotor de pompa centrifuga, care impulsioneaza o miscare. /<fr. impulseur
CENTRIFUGA vb. I. tr. A da o miscare centrifuga; a supune unei forte centrifuge; a trece (un material) printr-o pompa centrifuga. [Cf. fr. centrifuger].
CENTRIFUG, -A, centrifugi, -ge, adj., s. f. 1. Adj. Care tinde sa se departeze de centru; centrifugal. ◊ Forta centrifuga = forta care actioneaza asupra unui corp aflat in miscare de rotatie, tinzand sa-l departeze de axa de rotatie. Miscare centrifuga = miscare a unui corp care se departeaza de centrul lui de rotatie. pompa centrifuga = aparat bazat pe efectul fortei centrifuge si folosit la pomparea apei. 2. S. f. Aparat pentru separarea componentilor cu densitati diferite dintr-un amestec lichid eterogen cu ajutorul fortei centrifuge. – Din fr. centrifuge.
IMPULSOR s.n. Rotorul unei pompe centrifuge. [< fr. impulseur].
IMPULSOR s. n. rotor al unei pompe centrifuge. (< fr. impulseur)
CENTRIFUGA, centrifuge, adj. f. (In expr.) Forta centrifuga = forta datorita careia un corp aflat in miscare de rotatie tinde sa se departeze de centrul liniei sale de miscare. Miscare centrifuga = miscare a unui corp care se departeaza de centrul sau de rotatie. pompa centrifuga = aparat bazat pe efectul fortei centrifuge si folosit la pomparea apei. Masina centrifuga (si substantivat, f.) = aparat pentru separarea mecanica a componentilor cu greutate specifica diferita dintr-un amestec lichid, cu ajutorul fortei centrifuge. – Dupa fr. centrifuge.
centrifug ~ga (~gi, ~ge) Care are tendinta de a se indeparta de centru. Miscare ~ga. ◊ Forta ~ga forta datorita careia un corp, aflat in miscare circulara, tinde sa se departeze de centrul de rotatie. pompa ~ga masina rotativa bazata pe efectul fortei centrifuge, folosita la pomparea unor lichide. /<fr. centrifuge
pompaJ s. n. 1. pompare. 2. (fig.) ~ optic = e******e a atomilor sau a ionilor activi ai unui laser, in scopul ridicarii acestora pe un nivel energetic superior. 3. fenomen nedorit care apare in functionarea compresoarelor centrifuge sau axiale ca urmare a desprinderii fileurilor de aer de pe palete. (< fr. pompage)