Dex.Ro Mobile
Rezultate din textul definițiilor
BANKING s. n. Principiu de ~ = ansamblu de idei privind politica monetara, reprezentat de un grup de economisti englezi, care sustineau ca mijloacele de circulatie nu se pot reduce numai la aur si la simbolurile lui, ci trebuie completate cu banii de credit emisi de banci pe baza (re)scontarii politelor comerciale. (<engl. banking [principle])

CAIRNCROSS [keəncrɔs], Sir Alexander Kirkland (1911-1998), economist britanic. Contributii la studiul politicii monetare („Introducere in economie”, „politica monetara in economia mixta”, „Factori de dezvoltare economica”).

DEFLATIE (‹ fr. {i}) s. f. 1. (EC.) Modalitate (cea mai drastica) de combatere a inflatiei prin reducerea masei monetare in circulatie, in scopul diminuarii cererii de consum. ◊ D. monetara = restrangere a circulatiei biletelor de banca. ◊ D. financiara = practicarea politicii excedentelor bugetare, achitarea datoriei publice fata de banca centrala. ◊ D. de credit = ridicare a nivelului dobanzilor si limitare a acordarii creditelor, controlul preturilor si al salariilor, sporirea nivelului impozitelor. 2. (GEOMORF.) Proces de indepartare, sub actiunea vantului, a materialului fin rezultat in urma coraziunii.

BOLIVAR s.m. Unitate monetara in Venezuela. [Pl. -es. / < fr. bolivar, sp. bolivar < Simon Bolivar – general si om politic sud-american].