Dex.Ro Mobile
Rezultate din textul definițiilor
sicleala, siclele, s.f. (reg.) 1. unsoare de proasta calitate. 2. strat de funingine de pe horn. 3. solutie de zer fierbinte si piatra acra, folosita la fixarea culorii pe oua de Pasti.

sicli, siclesc, vb. IV (reg.) 1. a (se) imbiba, a (se) acoperi cu murdarie, cu substante unsuroase. 2. (refl.; despre par) a deveni slinos, lipicios, aspru. 3. (despre oua) a trata ouale, inainte de vopsire, cu o solutie preparata din zer fierbinte si piatra acra, pentru fixarea culorii.

spoi (-oesc, -it), vb.1. A varui, a da cu var peretii. – 2. A cositori, a acoperi un vas cu un metal protector. – 3. A mizgali, a boi, a unge, a minji. – 4. (Refl.) A se boi, a se farda, a se sulemeni. – 5. (Refl.) A se cizela, a se rafina, a se civiliza. Sl. spoiti „a lipi” (Cihac, II, 358; Conev 63), cf. sb. spojiti „a cositori”. – Der. spoiala, s. f. (varuit, spoit; cositorit; superficialitate, lustru fara consistenta); spoi, s. n. (fard, pictura); spoit, s. n. (varuit; cositorit; zugraveala); spoitor, s. m. (cel care spoieste; piatra acra; vinetea, Centaurea moschata); spoitoreasa, s. f. (chivuta).

ALAUN s. n. 1. Sulfat dublu al unui metal trivalent si al unui metal monovalent. 2. P. restr. Sulfat dublu de aluminiu si potasiu; piatra-acra. – Din germ. Alaun.

SULFAT, sulfati, s. m. Sare a acidului sulfuric cu un metal sau cu un radical. ◊ Sulfat de cupru = sare de cupru a acidului sulfuric, de culoare albastra, cristalizata, solubila in apa, intrebuintata in industrie si in agricultura pentru combaterea parazitilor; piatra-vanata. Sulfat de magneziu = sare de magneziu a acidului sulfuric, sub forma de praf alb, cristalizat, solubil in apa, care se intrebuinteaza in industrie si in medicina (ca purgativ); sare-amara. Sulfat feros = sare de fier a acidului sulfuric, de culoare verde deschisa, cristalizata, solubila in apa, care se intrebuinteaza in industrie la fabricarea cernelii de scris etc.; calaican. Sulfat de sodiu = sare de sodiu a acidului sulfuric, intrebuintata in medicina ca purgativ. Sulfat de aluminiu si de potasiu = sare dubla de aluminiu si de potasiu a acidului sulfuric, de culoare alba, cristalizata, solubila in apa, cu gust astringent, care se foloseste in industrie, in medicina etc.; alaun, piatra-acra. – Din fr. sulfate.

ALAUN s. (CHIM.) (pop.) piatra-acra, (reg.) tipsa, sare-acra, (prin vestul Transilv.) saricea, (prin Mold. si Bucov.) saricica. (~ul este folosit in tabacarie.)

piatra-acra s. v. alaun.

piatra-acra s. f. (sil. -tra)

ALAUN m. 1) Sare a sulfatului de aluminiu cu diferite elemente bazice. 2) Sulfat dublu de aluminiu si potasiu folosit in tabacarie, farmaceutica etc.; piatra-acra. /<germ. Alaun

ALAUN s.m. Sare a sulfatului de aluminiu cu diferite elemente bazice; (p. restr.) sulfat dublu de aluminiu si potasiu; piatra-acra. [Pron. -la-un. / < germ. Alaun].

pietreala, pietreli, s.f. (reg.) 1. boala caracterizata prin intarirea unui organ sau a unei parti a corpului. 2. solutie preparata din zeama de varza in care s-a dizolvat piatra-acra, folosita la fixarea culorilor pe ouale incondeiate de Pasti.

ALAUN s. n. sulfat dublu al unui metal trivalent sau monovalent; sulfat dublu de aluminiu si potasiu; piatra-acra. (< germ. Alaun)

ALAUN s. n. Sulfat dublu de aluminiu si un element bazic, cristalizat; (prin restrictie) sulfat dublu de aluminiu si potasiu; piatra-acra. – Germ. Alaun.