Rezultate din textul definițiilor
cováșă s.f. sg. (reg.) 1. băutură cu gust acrișor; bragă. 2. lapte covăsit.
COVĂSÍT adj. n. (În sintagma) lapte covăsit = lapte închegat și înăcrit cu ajutorul unui cuib de smântână sau de covăseală. – V. covăsi.
CHIȘLEÁG n. Produs lactat obținut prin fermentarea naturală a laptelui; lapte prins; lapte covășit; iaurt. /<ucr. kisljak
covăsésc v. tr. (d. covașă, cu s din vsl. sîrb. kvasiti, a covăsi. V. cvas). Sud. Fac laptele să se închege. lapte covăsit, un fel de ĭaurt.
COVĂSEÁLĂ, covăseli, s. f. (Pop.) lapte prins sau covăsit, întrebuințat drept cuib pentru fermentarea laptelui dulce. – Covăsi + suf. -eală.
COVĂSEÁLĂ ~éli f. lapte prins sau covăsit întrebuințat pentru fermentarea laptelui dulce. /a covăsi + suf. ~eală
A COVĂSÍ ~ésc tranz. (lapte dulce) A face să fermenteze, adăugând smântână sau lapte prins. /<bulg. kvasja, sb. kvasiti
LÁPTE n. 1) Lichid alb-gălbui, secretat de glandele mamare ale femeii sau femelelor mamifere, care constituie hrana nou-născuților ~ matern. ◊ Vițel (sau purcel) de ~ vițel (sau purcel) care nu a fost încă înțărcat. ~ de pasăre desert preparat din lapte, ouă și zahăr. Calea ~lui Calea Lactee. 2) Lichid alb secretat de glandele mamare ale unor mamifere domestice folosit drept aliment. ~ de vacă. ◊ ~ acru lapte preparat prin fermentație din laptele fiert și covăsit cu smântână. ~ dulce lapte proaspăt, nefermentat. ~ praf produs lactat sub formă de pulbere. ~ prins lapte închegat. 3) Suc vegetal asemănător la aspect cu acest lichid. ~ de migdale. ~ de cocos. ◊ (A fi) în ~ se spune despre cereale care sunt în stadiu de coacere. ~ de var amestec de var stins și apă. ~ de ciment amestec de praf de ciment și apă. ~le-câinelui plantă erbacee a cărei tulpină conține un suc asemănător laptelui; alior. ~le-cucului plantă erbacee cu flori galbene a cărei tulpină conține un suc lăptos amar. /<lat. lac, lactis
COVĂSÍ, covăsésc, vb. IV. Tranz. (Pop.) A acri laptele dulce cu ajutorul unui cuib de smântână sau de covăseală. – Din bg. kvasja, scr. kvasiti.
covăsí (-sésc, -ít), vb. – 1. A (se) acri laptele. – 2. A prepara un decoct. Sl. kvasiti (Cihac, II, 78; Conev 78); de la kvasŭ „ferment”; cf. bg. kvasjă „a acri”; sb. kvasiti „a m***”. – Der. covașe, s. f. (cvas, băutură fermentată; lapte prins), din rut. kvasa; covăseală, s. f. (acțiunea de a (se) acri; porțiune de lapte prins folosită ca cheag; dospeală; înv., ferment, germen al răului); covășiță, s. f. (măcriș); cvas, s. n. (băutură fermentată).