Dex.Ro Mobile
Rezultate din textul definițiilor
INTERFOLIAJ s. n. 1. interfoliere. 2. dezinfectie a volumelor de documente prin introducerea intre file a unor coli de hartie de filtru sau sugativa impregnata cu substanta dezinfectanta. (< fr. interfoliage)

filtru1, filtre, s. n. 1. (Tehn.) Dispozitiv, aparat sau instalatie care separa, cu ajutorul unui material filtrant, un fluid de particulele solide aflate in suspensie in masa lui. ◊ hartie (de) filtru = hartie poroasa, speciala, fabricata din bumbac pur, care serveste ca material filtrant. 2. (Fiz.) Mediu transparent, colorat (sticla, lichid), care filtreaza unele componente monocromatice ale luminii incidente. ♦ Sistem de circuite electrice, sonore etc. cu care se selecteaza, dintr-un complex de oscilatii cu frecvente diferite, oscilatiile cu frecventele cuprinse intre anumite limite. 3. Dispozitiv special prin care se trece cafeaua dupa ce a fost fiarta pentru a separa lichidul de zat; p. ext. cafea obtinuta in acest fel. 4. (In sintagma) filtru total = control efectuat de organele de politie pe o artera de circulatie, la toate vehiculele. [Pl. si.: filtruri] – Din fr. filtre Cf. it. filtro.

CARTUS s.n. 1. Tub metalic sau de carton care contine incarcatura de exploziv si proiectilul unei arme de foc. ♦ Piesa de hartie care contine un exploziv. ♦ filtru de hartie impaturita intr-un anumit mod (folosit mai ales la carburatoare). ◊ Cartus filtrant = dispozitiv pentru filtrarea aerului, care se ataseaza la o masca de gaze. 2. Loc rezervat comentariului, titlului sau altor date dintr-un desen, o harta, un tablou etc.; ornament care incadreaza un text, un titlu, un cuvant; textul incadrat. 3. Ambalaj care grupeaza mai multe pachete de tigari. [< fr. cartouche].

CARTUS s. n. 1. tub metalic sau de carton care contine incarcatura de exploziv si proiectilul unei arme de foc. ◊ piesa de hartie care contine un exploziv. ◊ filtru de hartie impaturita intr-un anumit mod (mai ales la carburatoare). ♦ ~ filtrant = dispozitiv pentru filtrarea aerului, care se ataseaza la o masca de gaze. 2. loc rezervat comentariului, titlului sau altor date dintr-un desen, o harta, un tablou; motiv ornamental, chenar care incadreaza un text, un titlu, un cuvant; textul insusi. 3. ambalaj-tip cu mai multe pachete de tigari sau sticle de bautura. (< fr. cartouche)

filtru ~e n. 1) Instalatie care serveste la filtrare. ~ de apa. ~ de aer. 2) Material filtrant. hartie de ~. 3) Aparat care opreste trecerea unor radiatii. ~ optic. ~ acustic. 4) Dispozitiv special prin care se trece cafeaua, dupa ce a fost fiarta, pentru a separa lichidul de drojdie. 5) Cafea obtinuta in acest fel. /<fr. filtre

filtru1 s. n. 1. instalatie, aparat, dispozitiv care serveste pentru filtrarea unui fluid. 2. mediu care filtreaza radiatiile. ◊ sistem de circuite electrice, sonore etc cu care se selecteaza oscilatiile de anumite frecvente. 3. dispozitiv prin care se strecoara cafeaua fiarta; cafeaua obtinuta. 4. capat din hartie poroasa al unei tigari pentru a filtra nicotina. 5. control al circulatiei rutiere. (< fr. filtre, lat. filtrum)

HOLENDRU s.n. 1. Varietate de filtru pentru vin. 2. Nume dat unor instalatii de rafinare, de inalbire etc. mai ales din industria hartiei. 3. Dispozitiv de fixare alcatuit din una sau doua piulite. [Var. holender s.n. / < germ. Hollander].

HOLENDRU, holendre, s. n. 1. filtru pentru vin, constand dintr-un vas cu fundul alcatuit din saci de filtrare. 2. Denumire generica data unor instalatii de rafinare, de inalbire, de spalare etc., mai ales in industria hartiei. 3. (In forma holender) Piulita care strange doua capete de teava, insurubandu-se intr-unul din ele. 4. Masina folosita la operatiile de cojire, slefuire si polizare a cerealelor in procesul de fabricatie a crupelor. [Var.: holender s. n.] – Din germ. Hollander.