Rezultate din textul definițiilor
MAMALIGA, mamaligi, s. f. Aliment preparat din faina de porumb (mai rar de mei, hrisca etc.) fiarta in apa. ◊ Expr. (Fam.) A o pune de mamaliga = a se afla sau a ajunge intr-o situatie dificila, neplacuta; a o pati; a da gres. ♦ Epitet depreciativ dat unui om lipsit de energie si de initiativa. [Var.: (reg.) maliga s. f.] – Et. nec.
FAINA DE PAPUSOI s. v. faina de porumb, malai.
MALAI s. 1. faina de porumb, (reg.) faina de papusoi. 2. (BOT.) malaiul-cucului (Luzula pilosa) = (reg.) horsti, parasin, paunita.
ALIVANCA ~enci f. Preparat culinar din faina de porumb amestecata cu lapte acru, oua, si copt in cuptor cu unt sau cu smantana. /Orig. nec.
BALMOS n. Mancare preparata, de obicei, din cas dulce, amestecat cu putina faina de porumb si fiert in lapte de oaie. /<ung. balmos
COVASA f. inv. Mancare pregatita din faina de porumb sau de secara, m****a cu apa calda si lasata sa dospeasca. /<sl. kvasa
MALAI ~ie n. 1) Planta din familia gramineelor cu spicul ramificat, avand semintele in forma de boabe mici, care servesc pentru hrana pasarilor si animalelor. ◊ Vrabia ~ viseaza se spune (in gluma) despre acela care se gandeste mereu la ceea ce doreste. 2) faina de porumb. 3) Produs alimentar din faina de porumb, dospit si copt in cuptor. ◊ Si-a trait traiul, si-a mancat ~iul se spune despre un om in varsta, care nu mai e bun de nimic. /Orig. nec.
MAMALIGA ~gi f. 1) Produs alimentar preparat din faina de porumb, fiarta in apa si mestecata. ◊ A pune de ~ a pune apa in ceaun pentru a face mamaliga. A o pune de ~ a nimeri intr-o situatie neplacuta; a o pati. 2) fig. depr. Om moale, lipsit de initiativa. [G.-D. mamaligii] /Orig. nec.
SARBUSCA ~te f. Preparat culinar, pregatit din zer fiert cu faina de porumb. /cf. sarbad
curcut, curcute, s.n. (reg.) supa sau terci de faina de porumb cu bucatele de paine.
palanca2, palanci, si palance, s.f. (reg.) turta din faina de porumb coapta in spuza.
palandic, palandici, s.f. (reg.) turta facuta din faina de porumb amestecata cu seminte de floarea-soarelui si coapta pe plita.
pielma, pielmez, vb. I (reg.; despre faina de porumb) a se amesteca cu putina faina de grau pentru a face turte; a piemui.
pielmat, -a, adj. (reg.; despre faina de porumb) amestecat cu faina de grau (pentru turte).
pielmui, pielmuiesc, vb. IV (reg.; despre faina de porumb) a amesteca cu putina faina de grau (pentru a face turte); a pielma, a impielma.
sarbusca, sarbuste, s.f. s.f. (reg.) 1. mancare preparata din zer, lapte prins sau lapte dulce fiert cu malai sau faina, branza de vaci sau dovlecei. 2. ciorba preparata din zarzavat la care se adauga zer de la branza de vaci si putina faina de porumb.
DE prep. 1. (arata continutul). (Un pahar ~ apa.) 2. (temporal) cu, dupa. (Zi ~ zi.) 3. (local) in. (O trece ~ partea cealalta a drumului.) 4. (arata scopul) pentru. (Planta ~ samanta.) 5. (arata scopul) ca, drept, pentru, spre. (~ incercare; ~ exemplu.) 6. (arata natura, provenienta) din. (faina ~ porumb; masa ~ brad.) 7. (arata obiectul) (inv.) pregiur. (Avea grija ~ oaspeti.) 8. (arata obiectul) despre. (E vorba ~ el.)
faina de porumb s. malai, (reg.) faina de papusoi.
BRAGA, bragi, s. f. Bautura racoritoare cu gust acrisor si miros specific, preparata din faina de mei, de porumb sau de secara fiarta si fermentata, sau din bucatele de paine fermentate in apa. ◊ Expr. (Fam.) Ieftin ca braga = foarte ieftin. – Din rus. braga.
PIELM, pielmuri, s. n. (Pop.) faina de grau, de porumb etc. (de cea mai buna calitate). [Var.: piemn s. n.] – Et. nec.
pielm, pielmuri, s.n. 1. (pop.) faina de grau, de porumb etc. (de cea mai buna calitate); nulas, perva. 2. (reg.) pulbere fina de faina care se depune pe sita sau pe obiectele din moara; pospai. 3. (inv.) aluat, coca; plamadeala. 4. (reg.) amestec subtire din faina de grau si apa, cu care se ung unele aluaturi, inainte de a fi bagate in cuptor; muruiala. 5. (reg.) coaja de la turta de malai.
PIELM ~uri n. pop. faina de grau sau de porumb de cea mai buna calitate. /Orig. nec.
PORRIDGE s.n. Fel de mancare din faina de ovaz (sau de porumb), preparat printr-o fierbere indelungata la foc mic, care constituie una dintre mancarurile nationale in Anglia. [Pron. po-rigi. / < engl., fr. porridge].
CRUPE s.f. pl. Boabe de cereale prelucrate, intregi (orez slefuit sau glasat, arpacas de grau si de orz), fragmentate (ovaz, orz, hrisca, macinate grosier, bulgur, cuscus, gris, malai, faina), laminate (fulgi de ovaz, de porumb) sau expandate (pufarin de orez, pufuleti, floricele de porumb).
piemn (piemnuri), s. n. – faina de griu care se amesteca cu malai sau care serveste la prajitul carnii. – Var. pielm, ch(i)elm, chilm(a). Lat. pegma, din gr. πῆγμα „consistenta; materie coagulata”, cf. sp. pelmazo (REW 6364; Corominas, III, 919). Legatura cu sl. piseno „faina” (Cihac, II, 255), cu gr. πέλμα „talpa” (Tiktin) sau cu alb. mjel „faina” (Scriban) este indoielnica. – Der. impielma (var. inchelma), vb. (a amesteca faina de griu cu cea de porumb; a indesi, a face mai consistent); chelmeci, vb. refl. (Trans., a se imbata), tratament expresiv al aceluiasi cuvint.
covasa f., pl. asi (rut. kvasa, a. i., ruda cu rus. kvas, cvas. De la Slavii de sud vine ung. kovasz, taica. V. covasesc). Est. Un fel de braga dulce si acrisoara care se face din faina de hrisca, mei, secara, griu, porumb s. a. oparita si fermentata. (In Cov. se face in ziua de Sf. Andrei).
TARATA, tarate, s. f. (Mai ales la pl.) 1. Invelis al grauntelor de grau, de porumb etc. zdrobit prin macinare si separat de faina la cernut. ◊ Expr. Scump la tarate si ieftin la faina, se spune despre cel care este zgarcit la cheltuieli marunte, dar risipitor cand nu trebuie. (Reg.) A face (pe cineva) tarate = a rupe in bucati, a omori (pe cineva). (Reg.) A se dedulci ca calul la tarate = a se deprinde cu binele. 2. Rumegus (de lemn). 3. (Reg.) Matreata (a pielii). – Din bg. trici, scr. trice.
PORRIDGE s.n. Preparat culinar din faina de ovaz sau alte crupe de cereale (fulgi de ovaz, de porumb, muesli) fierte in apa sau oparite cu lapte; se consuma traditional in tarile anglo-saxone la micul dejun – sarat in Scotia, cu sirop sau gem in Anglia.
faina f. 1) Pulbere obtinuta din grau sau din alte boabe de cereale macinate, folosita in alimentatie. ~ de grau. ~ de porumb. 2) Substanta sau material transformat prin macinare in pulbere. ~ de peste. [G.-D. fainii; Sil. fa-i-] /<lat. farina
PASAT s. n. 1. Seminte de mei (decorticate si adesea pisate); p. ext. boabe de porumb sau, rar, de alte cereale, pisate sau macinate mare. ◊ Expr. A face (pe cineva) pasat = a nimici, a face (pe cineva) pilaf. 2. (Bot.; reg.) Mei. 3. Mancare preparata din pasat (1) fiert, care se mananca cu lapte, cu unt si branza etc.; terci de malai sau de faina. ◊ Expr. A-i curge (sau a-i cadea, a-i pica etc.) (cuiva) lapte (sau miere) in pasat = a-i merge bine (cuiva); a izbuti in toate. A fi lapte cu pasat sau a fi pasat dulce = a fi lucru bun si placut (de mare folos pentru cineva). – Lat. pinsatum.