Dex.Ro Mobile
Rezultate din textul definițiilor
BASCULA, bascule, s. f. 1. Aparat care permite cantarirea corpurilor grele cu ajutorul unor greutati (de o suta de ori) mai mici. 2. Scandura sau parghie mobila asezata in cumpana pe un suport. 3. Partea metalica a armelor de vanatoare cu tevi mobile. – Din fr. bascule.

INSUTI, insutesc, vb. IV. Tranz. A spori, a mari de o suta de ori; p. ext. a face mult mai mare, mult mai numeros. – In + suta.

HECTO- Element prim de compunere savanta cu semnificatia „o suta”, „de o suta de ori”. [Var. hecaton-, -hect-. / < fr. hect(o)-, cf. gr. hekaton – o suta].

BASCULA, bascule, s. f. 1. Aparat care permite cantarirea corpurilor grele cu ajutorul unor greutati (de o suta de ori) mai mici. 2. Scandura sau parghie mobila asezata in cumpana pe un suport. ♦ Partea metalica a armelor de vanatoare cu tevi mobile. – Fr. bascule.

INSUTIT, -A, insutiti, -te, adj. de o suta de ori mai mare sau mai numeros, centuplu; p. ext. mult mai mare, mult mai numeros. – V. insuti sau in + suta + suf. -it.

QUASAR, quasari, s. m. (Astron.) Obiect cosmic, cu stralucire de zeci sau sute de ori mai puternica decat a celor mai mari galaxii, care emite intens radiounde. [Pr.: cua-.Abr.: QSR] – Din engl., fr. quasar.

A SE INSUTI pers. 3 se ~este intranz. A se mari de o suta (sau de mai multe sute) de ori. /in + suta

SUPERNOVA ~e f. Stea variabila exploziva care este de sute de ori mai stralucitoare decat o nova. /<fr. supernova

MINIMICROSCOP s. n. microscop de buzunar, care mareste de cateva sute de ori. (< mini1- + microscop)

MIE, mii, num. card., s. f. I. Numarul care in numaratoare are locul intre 999 si 1001. 1. (Cu valoare adjectivala) O mie de ani. ◊ (La pl.; adesea prin exagerare, indica un numar foarte mare, nedeterminat) Mii de glasuri. 2. (Cu valoare substantivala) Unde merge mia, mearga si suta.Loc. adv. Cu miile (sau cu mia) = in numar foarte mare, cu duiumul. ◊ Expr. Mii si sute sau mii si mii = extrem de multi. A avea o mie si o suta pe cap = a avea foarte multa treaba sau griji, nevoi etc. 3. (Intra in componenta numeralelor adverbiale) De o mie de ori pe zi. II. S. f. Numarul abstract egal cu o mie (I). ♦ Bancnota a carei valoare este de o mie (I 1) de lei; miar. – Lat. milia (pl. lui mille).