Dex.Ro Mobile
Rezultate din textul definițiilor
arca s. f. (Rar) Corabie. ◊ arca lui noe = corabia miticului noe; fig. ingramadire eterogena de oameni si de animale. – Din it., lat. arca.

arca arce f. Vas mare cu panze, folosit, in trecut, la transport. ◊ arca lui noe corabia legendara a lui noe, supravietuitorul potopului biblic. /<lat., it. arca

arca s. f. (Rar) Corabie. ◊ Expr. arca lui noe = corabia lui noe; fig. ingramadire de oameni si de animale. – It. arca (lat. lit. arca).

ARARAT (AGRI DAGI [ari]), vulcan stins in E Turciei, in Pod. Armeniei format din roci bazaltice, dominat de doua conuri cu alt. de 5.165 m (Marele A.) si 3.925 m (Micul. A.) acoperit de gheturi. Potrivit traditiei aici s-a oprit arca lui noe.

arca f., pl. e (lat. arca, lada. V. racla). Corabia lui noe. arca aliantei, chivotu, lada in care Jidanii pastrau tablele legii.

noe (in „Vechiul Testament”), patriarh, considerat reintemeietorul neamului omenesc in urma potopului. Fiul lui Lameh. La indemnul lui Dumnezeu, a construit o arca, in care a urcat familia sa si perechi ale tuturor vietuitoarelor de pe Pamant, precum si hrana pentru toti, pentru a fi salvate de la potop. Dupa incetarea ploii, care a durat 150 zile, arca lui s-a oprit pe muntele Ararat. N. este considerat garantul intelegerii dintre Dumnezeu si omenirea reinnoita prin fiii sai, Sem, Ham si Iafet, stramosii semitilor, hamitilor si iafetizilor. Pentru crestini, N. este o prefigurare a lui Iisus Hristos, care va invinge apele mortii, mantuindu-i pe oameni.